Wydawnictwo Springer opublikowało obszerny tom The Link Between Coffee and Health pod redakcją prof. Macieja Banacha z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, Collegium Medicum, oraz lek. Stanisława Surmy z Katedry Farmakologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. To jedno z najpełniejszych współczesnych opracowań o wpływie kawy i jej składników na zdrowie człowieka.
Wśród autorów książki pochodzących z wielu krajów znaleźli się pracownicy ŚUM, w tym prof. Tomasz Francuz i doktor honoris causa ŚUM prof. Gregory Lip - światowej klasy ekspert w dziedzinie migotania przedsionków.
W książce, w 44 rozdziałach, dokładnie omówiono skład, typy i mechanizmy działania składników kawy, a następnie ich wpływ na wszystkie główne układy i narządy oraz na ryzyko wielu chorób - od sercowo -naczyniowych, przez metaboliczne i nerkowe, po neurologiczne i onkologiczne. Redaktorzy świadomie podejmują również tematy kontrowersyjne i formułują praktyczne rekomendacje dotyczące spożycia kawy w różnych grupach pacjentów.
Książka adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, w tym lekarzy wielu specjalności, dietetyków, studentów kierunków medycznych oraz do wszystkich zainteresowanych wpływem żywności na zdrowie. Dzięki przejrzystej strukturze i zawartości licznych rycin i tabel sprawdzi się zarówno jako podręczne kompendium, jak i materiał dydaktyczny na zajęcia i seminaria.
Warto podkreślić, że współredaktor książki - lek. Stanisław Surma, będący asystentem badawczo-dydaktycznym w Katedrze Farmakologii ŚUM, znalazł się na ostatnio opublikowanej liście Top 2% najczęściej cytowanych naukowców świata.
Zapraszamy do lektury, obowiązkowo przy filiżance dobrej kawy. Książka dostępna pod linkiem: link.springer.com
Na zdjęciu prof. Tomasz Francuz i lek. Stanisław Surma ze "świeżo" wydrukowaną książką "The Link Between Coffee and Health".








