MegaBaza edukacyjna Perspektywy®












Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Leona Koźmińskiego

Politechnika Koszalińska

Politechnika Łódzka

Społeczna Akademia Nauk

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Uczelnia Łazarskiego

Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Wydział Inzynierii Środowiska PW

Politechnika Śląska

Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych PW

Wydział Nauk o Zdrowiu SUM

Wydział Prawa i Administracji Uniwersytet Warszawski

Wydział Zarządzania Uniwersytet Łódzki

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie

Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie

Wydział Budownictwa i Architektury PW

Kierunek marzeń? UJ uruchomił studia o winieWydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie uruchomił trwające dwa semestry studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli wiedzy o winie. 

Jak poinformowała rzecznik krakowskiej uczelni Katarzyna Pilitowska, zajęcia są prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii. W programie studiów przewidziano też zajęcia praktyczne w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego mieszczącej się w Łazach pod Bochnią (woj. małopolskie).

Do tej pory enologię można było studiować w Krakowie jedynie w ramach fakultetu na Wydziale Farmacji UJ. Jak podkreślają pomysłodawcy studiów, stworzą one uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia tematyki związanej z winem. - Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty - podkreślają przedstawiciele Wydziału Farmaceutycznego UJ. 

Studia podyplomowe z zakresu enologii to kolejny – po działającej z sukcesem winnicy UJ – pomysł krakowskiej uczelni związany z tematyką winną. Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek. Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia, od 2007 roku.  Dlatego wino z tych zbiorów było pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. W drodze konkursu wybrano dla wina uniwersyteckiego nazwę – Maius, ale okazało się, że jest ona zastrzeżona. Wino przemianowano więc na Novum.

Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Hibernal oraz Rondo. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe.

PAP - Nauka w Polsce 

© 2019 Perspektywy.pl    O nas | Patronaty | Polityka Prywatności | Znak jakości | Reklama | Kontakt