Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
||
![]() |
50-375 Wrocław, ul. Norwida 25 Biuro Rekrutacji:
|
- SUPER UCZELNIA
- Wydziały i kierunki
Mamy zielone pojęcie
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to jedna z najlepszych uczelni przyrodniczo – technologicznych w Polsce!
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje aż 28 kierunków studiów (w tym 3 po angielsku), podzielonych na 5 wydziałach.
Znajdziecie u nas kierunki przyrodnicze, biologiczne, żywnościowe, rolnicze oraz inżynieryjno – techniczne. W rankingu Perspektyw stoimy na podium wśród wszystkich uczelni o tym profilu, a w rankingu kierunków najlepsze miejsca zajmują nauki o żywności, zootechnika, weterynaria oraz geodezja i kartografia. Uczelnia sukcesywnie się rozwija, dzięki czemu bierze udział w konkursie o tytuł uczelni badawczej. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wykłada najlepsza kadra pod względem dydaktycznym, ale również naukowym. Uczelnia stawia zarówno na teorię, jak i praktykę, która przygotuje Cię do podjęcia pracy tuż po, albo nawet jeszcze podczas studiów. UPWr to uczelnia ze statusem Uniwersytetu Europejskiego. To nie tylko duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, ale i współpracę naukową oraz wymianę studentów.
Jesteśmy wiodącą uczelnią pod względem kierunków rolniczych, a naszą nowością jest Agroinżynieria. Poznasz tu, czym jest rolnictwo 4.0, zdobędziesz wiedzę z automatyki, robotyki oraz najnowszych technologii. Będziesz miał możliwość odbyć certyfikowane szkolenia w zakresie BHP oraz będziesz mógł brać udział w spotkaniach, targach i wyjazdach branżowych. Programy obliczeniowe i graficzne oraz ekonomiczne podejście do przedsiębiorstw związanych z działalnością rolniczą, nie będą Ci obce. Po studiach czeka Cię szeroki wachlarz możliwości związanych z zatrudnieniem w miejscach, takich jak: gospodarstwa rolne, biura projektowe, punkty dystrybucji sprzętu rolniczego, serwisy maszyn rolniczych, dilerzy pojazdów, instytucje doradcze i zarządzające związane z rolnictwem, sektory związane z przechowywaniem i dystrybucją płodów oraz produktów rolnych.
Uniwersytet Przyrodniczy to nie tylko szansa na zdobycie cennej wiedzy, ale również na zawarcie wartościowych znajomości. Możesz dołączyć do jednego z wielu kół naukowych, a nawet spróbować swoich sił w zespole pieśni i tańca „Jedliniok”, który zaistniał już na rynku światowym. Tego rodzaju aktywność w czasie studiów poszerzy nie tylko CV, ale przede wszystkim Twoje horyzonty.
W czerwcu bieżącego roku ruszyła rekrutacja na nowy kierunek Bioeconomy, współtworzony wraz z Politechniką Wrocławską, prowadzony w języku angielskim. Po ukończeniu go, staniesz się właścicielem dyplomu obu uczelni! Kierunek jest odpowiedzią na bieżące problemy (m.in. wytwarzanie zbyt wielu odpadów), do których rozwiązań brakuje wykwalifikowanych specjalistów. Dodatkowo będziesz miał okazję do podszlifowania języka angielskiego, który umożliwi Ci zdobycie pracy także za granicą.
Warto zwrócić uwagę na inne studia wspólne, również prowadzone w języku angielskim, jednak na II stopniu, czyli Food Technology. Trwają 3 semestry, a jeden z nich odbywa się w Hiszpanii na Miguel Hernández University of Elche (UMH). Po ich ukończeniu zdobędziesz dwa dyplomy, a samo studiowanie będzie fascynującą przygodą oraz wartościowym doświadczeniem.
Czy wiesz, że:
- Świetnym kierunkiem dla osób zainteresowanych zdrowym stylem życia jest Żywienie człowieka i dietetyka, po której można pracować, między innymi, jako dietetyk. Na tym kierunku studenci zyskują wiedzę z zakresu odpowiedniego i racjonalnego żywienia człowieka, dostosowanego do jego kondycji fizycznej i zdrowotnej. W pracy dietetyka trzeba przecież wiedzieć, jak dobrać odpowiednią dietę, nie tylko dla osób zdrowych, ale też dla diabetyków, osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe, czy osób po różnego rodzaju zabiegach.
- Znajdujące się w programie studiów przedmioty technologiczne pozwalają studentom pozyskać podstawową wiedzę dotyczącą produkcji i przetwarzania żywności. Umożliwiają również zdobycie ogólnej wiedzy na temat etapów produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.