Uczelnia / wydział | Nazwa programu | Tryby | Wymagania rekrutacyjne | Poziom | Usuń |
---|
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie |
||
![]() |
31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 21 |
- Opis
- Wydziały i kierunki
- Profil programu
O uczelni
Historia Uniwersytetu sięga 1890 r., kiedy przy Wydziale Filozoficznym UJ powstało 3-letnie Studium Rolnicze. Dzięki staraniom pierwszego dyrektora, prof. Emila Godlewskiego, w latach 1906-1910 wybudowano Collegium Agronomicum, które obecnie stanowi siedzibę rektorów i Senatu Uniwersytetu. W 1923 r. studium przekształcono w Wydział Rolniczy UJ. Po zakończeniu działań wojennych wydział wznowił swą działalność. Od 1946 r. funkcjonował już jako Wydział Rolniczo-Leśny, natomiast w latach 1952-53 został przekształcony w Wyższą Szkołę Rolniczą. Lata 60. i 70. były okresem intensywnego rozwoju uczelni. Powstały wtedy nowe wydziały. W 1972 r. nazwę szkoły zmieniono na Akademię Rolniczą.
Z dniem 11 kwietnia 2008 r. Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja w Krakowie uzyskała status Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Obecnie uczelnia kształci prawie 7,5 tys. studentów. Zajęcia prowadzone są przez 733 pracowników naukowych. Wszystkie wydziały posiadają prawo nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego.
Rok założenia: 1890
LICZBA STUDENTÓW
łącznie 7005 studentów (stan na 31.12.2022 r.)
Studia stacjonarne – 5461
Studia niestacjonarne – 1544
Studia MBA - 18
Udział kobiet: 59,5% (wraz z cudzoziemcami); 59,7% (tylko Polacy)
Studenci cudzoziemcy: 150
Nauczyciele akademiccy: 733
Władze uczelni w kadencji 2020-2024:
- dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK – Rektor
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz – Prorektor ds. Nauki
- prof. dr hab. inż. Andrzej Lepiarczyk – Prorektor ds. Ogólnych
- prof. dr hab. inż. Andrzej Sechman – Prorektor ds. Współpracy z Zagranicą
- dr hab. inż. Andrzej Bogdał, prof. URK – Prorektor ds. Kształcenia
Informacje dodatkowe
Uwaga: terminy składania dokumentów i postępowania rekrutacyjnego na studia stacjonarne i niestacjonarne zostaną podane w późniejszym terminie; informacja bezpośrednio na uczelni.
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
-
studia stacjonarne jednolite magisterskie
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
31-425 Kraków, Al. 29 Listopada 54, pok. 125
-
bioinformatyka i analiza danych
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
environmental and plant biotechnology
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
international master of horticultural science
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Al. Mickiewicza 24/28, pok. 129
30-059 Kraków
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
etologia i psychologia zwierząt
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
etologia i psychologia zwierząt
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
ul. Balicka 116B, pok. 402
30-149 Kraków
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
zarządzanie i inżynieria produkcji
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
zarządzanie i inżynieria produkcji
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Al. Mickiewicza 24/28, pok.103a
30-059 Kraków
ul. Balicka 253c, pok. 130a,
30-198 Kraków
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Al. Mickiewicza 21, pok. 224
31-120 Kraków
-
Agriculture - studia w języku angielskim
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
Environmental Protection - specjalność: agroecology
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
international master double degree program in business economics - specjalność: business economics
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
jakość i bezpieczeństwo środowiska
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122, pok. 1.32
30-149 Kraków
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)
-
Food Engineering - studia w języku angielskim
studia stacjonarne drugiego stopnia (II)
-
food processing, safety and quality
studia stacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
gastronomia i catering dietetyczny
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
technologia żywności i żywienie człowieka
studia stacjonarne, niestacjonarne pierwszego stopnia (I)
-
technologia żywności i żywienie człowieka
studia stacjonarne, niestacjonarne drugiego stopnia (II)