Dietetyka, z uwagi na rosnące zainteresowanie zdrowym i aktywnym stylem życia, z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. To jedna z tych dziedzin, której specjaliści są obecnie szczególnie poszukiwani. Zawód ten oferuje wiele możliwości rozwoju kariery naukowej np. w instytucjach naukowo-badawczych, jak również ciekawej pracy m.in. w szpitalach, poradniach, klubach fitness czy szkolnictwie.
- Trend na zdrowe i świadome odżywianie stale się rozwija i wskazuje na ogromną rolę specjalistów z tego zakresu. Biorąc pod uwagę fakt, iż coraz więcej osób, zarówno dorosłych jak i dzieci, cierpi na niezakaźne choroby przewlekłe, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, niedokrwistość czy nowotwory, zapotrzebowanie na usługi wykwalifikowanych specjalistów zajmujących się żywieniem ciągle wzrasta – mówi prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, dziekan Wydziału Żywienia Człowieka SGGW.
Absolwenci kierunku Dietetyka w SGGW, dzięki zdobytej gruntownej wiedzy i nabytym umiejętnościom, mogą pracować w szpitalach i poradniach z osobami chorymi, doradzać sportowcom (dietetyka sportowa), udzielać konsultacji dyrektorom przedszkoli i szkół – jak prawidłowo żywić dzieci i w ten sposób wpływać na ich wzrost i rozwój, zarówno fizyczny jak i poznawczy. Mogą również prowadzić szeroko zakrojone poradnictwo żywieniowo-dietetyczne, np. w klubach fitness czy placówkach oświatowych.
Dieta skrojona na miarę
Nadwaga i otyłość przestały być uważane jedynie za problem natury estetycznej. Należy pamiętać, iż nadmierna masa ciała znacząco pogarsza jakość życia oraz zdrowie, przyczyniając się do ryzyka wystąpienia wielu schorzeń. Podstawą terapii u osób z nadmierną masą ciała oraz innymi schorzeniami dietozależnymi jest leczenie dietetyczne. Odpowiednio dobrana i konsekwentnie stosowana dieta, połączona z aktywnością fizyczną, to podstawa. Należy jednak pamiętać, że każda taka terapia powinna być opracowana indywidualnie przez specjalistę, a samodzielne stosowanie diety – a zwłaszcza monodiety – może być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.
Wtedy z pomocą przychodzi dietetyk. Specjalista o odpowiednich kwalifikacjach po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu z pacjentem jest w stanie dobrać i zaproponować dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb, w zależności od wieku i stanu zdrowia, a następnie ją nadzorować i służyć fachową pomocą na każdym etapie jej stosowania. Doświadczenia krajów, w których częściej korzysta się z konsultacji dietetyka, wykazały, że u osób pozostających pod stałą opieką dietetyczną występuje mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, chorób układu krążenia i innych.
Dietetyka na SGGW
Ukończenie studiów na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW gwarantuje zdobycie gruntownego wykształcenia. Absolwenci mają wiedzę z zakresu żywienia człowieka, w tym dietetycznego wspomagania leczenia schorzeń przewlekłych, dietoprofilaktyki chorób żywieniowo-zależnych oraz poradnictwa dietetycznego. Są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego oraz zbiorowego np. w szpitalach, domach opieki, sanatoriach, placówkach oświatowych, posiadają umiejętności kierowania placówkami terapeutycznymi i doradczymi. Potrafią także organizować i nadzorować produkcję potraw dietetycznych.
Znaczna grupa naszych absolwentów decyduje się na rozwijanie swoich pasji naukowych, pozostając na Uczelni i podejmując studia doktorskie. Część kontynuuje karierę naukową prowadząc badania w renomowanych ośrodkach takich jak Instytut Matki i Dziecka czy Centrum Onkologii.
Wydział Żywienia Człowieka SGGW – www.wzcz.sggw.pl