Hiszpania była jedną z głównych destynacji dla studentów zagranicznych w roku akademickim 2018/19. Na studia zapisało się wówczas prawie 1,1 miliona obcokrajowców. Obecnie uczelnie spodziewają się ogromnego spadku ich liczby.
W badaniu, przeprowadzonym jesienią 2020 roku na 101 hiszpańskich uczelniach przez Spain Education Programs (SEP), zwrócono się z zapytaniem o przewidywanie liczby zapisów międzynarodowych w bieżącym roku akademickim. Badanie wykazało, że uczelnie spodziewają się utraty ponad połowy (57%) swoich studentów zagranicznych w porównaniu z poprzednim rokiem akademickim.
Taka strata będzie głęboko odczuwalna w całej gospodarce, a jej zakres zależy do pewnego stopnia od tego, ile zajęć stacjonarnych, a ile online będą prowadzić hiszpańskie uniwersytety. Obecnie większość z nich stara się prowadzić tę pierwszą formę. Około 8 na 10 uniwersytetów oferowało jesienią nauczanie hybrydowe, a niektóre (19%) zdecydowały się na rozpoczęcie zajęć stacjonarnych, a następnie przejście na online, jeśli uważały to za konieczne. Tylko 7% przeniosło wszystkie zajęcia dla studentów zagranicznych online.
Większość uczelni (67%) była zaangażowana w tworzenie społeczności internetowych w celu wspierania komunikacji międzykulturowej. Część z nich zamierza promować się poprzez międzynarodowe wydarzenia i seminaria z europejskimi partnerami, stowarzyszeniami studenckimi, interakcję na FB i kontakt z lokalnymi mieszkańcami.
Największy odsetek respondentów (66%) chce, aby w stosunku do studentów zagranicznych była większa elastyczność w zakresie wymogów prawnych i procesów, w tym dostępu do studiów licencjackich, uzyskiwania wiz studenckich i otwierania kont bankowych. Duże znaczenie ma także wprowadzenie programów stypendialnych, program Erasmus+, promocja Hiszpanii jako wartościowej destynacji.
Hiszpańskie uniwersytety nie posiadają kampusów akademickich, jak uniwersytety w Stanach. Większość studentów to osoby dojeżdżające na uczelnie, podczas gdy obcokrajowcy zazwyczaj mieszkają poza kampusem. To, zdaniem badanych, zmniejsza ryzyko zakażenia COVID-19.
Opr. MTA
Źródło: https://monitor.icef.com