MegaBaza edukacyjna Perspektywy®







„Food Chemistry” – jedno z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych na świecie zajmujących się chemią żywności opublikowało badania wrocławskich naukowców zainicjowane przez dr Magdalenę Grajzer z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW.

Badania nad olejem z róży pomarszczonej przy użyciu proekologicznych metod dowiodły, że jest to surowiec o ogromnym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce nowotworowej.

Róża pomarszczona (Rosa rugosa) to nie tylko piękny ozdobny krzew szeroko dostępny na całym świecie, ale także roślina, której właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Jak wykazały badania wrocławskich naukowców olej z tego gatunku ma równie wysokie, jeśli nie wyższe prozdrowotne właściwości, co dzika róża (Rosa canina) powszechnie stosowana w przemyśle olejarskim. Może być wykorzystywana do miejscowego gojenia ran, a nawet w prewencji chorób nowotworowych.

– Róża pomarszczona to jest znana odmiana róży, ale jest bardzo słabo przebadana. Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny – mówi dr M. Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziały Farmaceutycznego UMW. – Zbadaliśmy jego skład w porównaniu do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (R.canina), który jest dostępny na rynku komercyjnym. Stwierdziliśmy, że olej z nasion R. rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion R.rugosa mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5 dniu gojenia się. Potencjał bioaktywny oleju z nasion R. rugosa przewyższał ten wykazany dla dostępnego na rynku tłoczonego na zimno oleju z nasion R. canina. Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów.

Tematem badań zespołu naukowców UMW nad właściwościami oleju z róży pomarszczonej zainteresowało się czasopismo „Food Chemistry”, które w polskim rankingu czasopism ma najwyższą możliwą punktację (200 pkt). Warto też podkreślić, że wydawca nie pobiera opłat za publikację.

Badania były finansowane z projektu: „Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu jako Regionalny Ośrodek Doskonałości w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu” w ramach Działania Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego pn. "Regionalna Inicjatywa Działania". Numer zawartej umowy to: 016/RID/2018/19.

Na realizację projektu Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznało kwotę 11 998 121,30 zł.

© 2019 Perspektywy.pl    O nas | Patronaty | Polityka Prywatności | Znak jakości | Reklama | Kontakt