Technolog żywności to kreator, który znając różne metody otrzymywania żywności, potrafi zaprojektować idealny produkt, zgodny z oczekiwaniami nawet najbardziej wymagających konsumentów. Technolog żywności dba o zdrową i bezpieczną żywność, a zdrowa żywność to zdrowe społeczeństwo – mówi dziekan Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr hab. Rafał Wołosiak.
Powiedz mi co jesz, a powiem ci, kim jesteś
Przemysł spożywczy to jedna z najważniejszych i najprężniej rozwijających się gałęzi polskiej gospodarki, a Polska to jeden z największych producentów żywności w Unii Europejskiej. Żywność pełni w naszym życiu kluczową rolę, a jej spożywanie jest bardzo ważnym elementem naszej codzienności. Jedzenie nie jest tylko sposobem zaspokajania głodu, jest ważnym czynnikiem społecznym i kulturowym, a także częścią każdej tradycji. Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał: „Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś” i choć słowa te mają ponad 200 lat, nie straciły na swojej aktualności. To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i życie. Żeby żyć, trzeba jeść, dlatego rynek pracy zawsze będzie poszukiwał technologów żywności, którzy zadbają, aby żywność była zdrowa, dobrej jakości, aby była bezpieczna, prawidłowo zapakowana, a łańcuch dystrybucji „od pola do talerza” przebiegał bez żadnych zakłóceń.
Jak podkreśla dr hab. Rafał Wołosiak, powołując się na rankingi „Perspektyw”, Wydział Technologii Żywności SGGW od lat kształci jednych z najlepszych specjalistów w Polsce. Technologia żywności jest dziedziną o charakterze interdyscyplinarnym, łączącą wiedzę z zakresu chemii i biochemii żywności, technologii produkcji żywności, maszynoznawstwa, inżynierii, biotechnologii oraz bezpieczeństwa i organizacji produkcji. Rolą technologa żywności jest m.in. monitorowanie procesu produkcyjnego, wsparcie merytoryczne dla pracowników i kierowników poszczególnych działów produkcji, sporządzanie nowych i modyfikacja już istniejących procedur wytwarzania żywności, opracowywanie standardów kontroli oraz dokumentacji produktowej, a także czuwanie nad jakością artykułów spożywczych. Praca technologa wiąże się zarówno z kontrolą pracy ludzi i maszyn, jak i z odpowiedzialnością za jakość surowców, które wykorzystywane są do produkcji żywności.
Globalny rynek żywności w coraz większym stopniu kształtowany jest przez popyt na zdrowe składniki i tzw. „czyste” etykiety. Konsumenci poszukują żywności typu bio, vege, functional, low fat, light. W trendy produkcji takiej żywności świetnie wpisują się nasze kierunki studiów: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo w szeroko pojętej biogospodarce.
Studia w SGGW na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka mają charakter techniczno-przyrodniczy. Przygotowują absolwenta w zakresie m.in. przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności, jak również oceny jakości, a także ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Zajęcia obejmują m.in. planowanie, organizację i nadzorowanie procesu technologicznego, a także właściwą eksploatację i konserwację nowoczesnej aparatury wykorzystywanej w produkcji artykułów spożywczych.
Zawód: technolog żywności
Technolog żywności to zdecydowanie zawód przyszłości. Nasi absolwenci bez trudu znajdują pracę m.in. w zakładach przemysłu spożywczego, krajowych i międzynarodowych firmach produkujących żywność, mleczarniach, browarach, winiarniach, gorzelniach, drożdżowniach. Technolog żywności dba o prawidłowy przebieg procesów technologicznych, kontrolę jakości produktów spożywczych, jest także specjalistą w zakresie doradztwa produkcyjnego, kreatorem nowych receptur i opakowań. Studia w SGGW przygotowują także do podjęcia pracy w laboratoriach mikrobiologicznych, analitycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Kończąc ten kierunek absolwent może również wybrać ścieżkę kariery naukowej, zrobić doktorat i prowadzić badania w jednostkach naukowych lub zasilić szeregi kadry akademickiej i przekazywać swoją wiedzę kolejnym pokoleniom technologów żywności. Część absolwentów decyduje się na rozpoczęcie własnego biznesu, w którym realizują się m.in. jako producenci, dystrybutorzy żywności oraz jako audytorzy.
Futurystyczna żywność
Jak będzie wyglądała żywność w 2025 roku? Czy będzie można wydrukować ją na drukarce 3D? Czy hodowla mięsa in vitro stanie się codziennością? Czy białko zwierzęce można zastąpić białkiem z owadów? Jaka przyszłość czeka żywność GMO? Czy możliwe będzie wyprodukowanie żywności, która leczy? Światowy rozwój technologii żywności może zależeć również od Ciebie! Jeśli lubisz biologię, chemię i inne nauki przyrodnicze, jeśli chcesz mieć realny wpływ na to, co będziemy jeść za 5, 10, 15 lat, dołącz do nas i studiuj na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Czekamy na Ciebie!
Wydział Technologii Żywności SGGW