MegaBaza edukacyjna Perspektywy®







Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Będzie dysponować najnowocześniejszym w Polsce Południowej wyposażeniem, dzięki któremu będzie można wprowadzać na rynek nowe, lepsze produkty spożywcze.

W  ub. tygodniu odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę obiektu, który ma być oddany do użytku do końca sierpnia przyszłego roku.

"Mamy w Małopolsce rozdrobnione rolnictwo i dużo małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których mogłyby testować nowe produkty" - mówił dziennikarzom rektor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Sylwester Tabor, tłumacząc skąd wziął się pomysł, by wybudować Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Jak podkreślił rektor, jest ono tym bardziej potrzebne, że wiele produktów spożywczych jest obecnie dedykowanych konkretnemu konsumentowi, który nie może jeść wszystkiego – wymaga specjalnej diety. "Chcemy prowadzić w Centrum badania począwszy od surowca poprzez produkt, który przedsiębiorca chce wprowadzić na rynek, przetestować, czy jego wytwarzanie na liniach produkcyjnych nie zmieni jego właściwości i wartości i w finale opracować technologię, którą przedsiębiorca może wdrożyć we własnej firmie" – powiedział rektor Tabor.

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma przyczynić się do zwiększenia konkurencyjności polskiej żywności na europejskim i światowym rynku. Prowadzone w nim badania będą też ważne ze względu gospodarkę zamkniętego obiegu, czyli dążenie do maksymalnego wykorzystania odpadów powstających w procesie produkcji z przeznaczeniem na paszę lub opakowania.

Reprezentująca Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii Anna Budzanowska mówiła podczas wtorkowej uroczystości, że pandemia dowiodła, że nauka jest podstawą rozwoju i bezpieczeństwa. "Bez takich inwestycji jak tutaj, bez infrastruktury, gdzie powstają laboratoria i są przyjmowani badacze ze świata nie rozwiniemy się i nie będziemy w stanie ścigać się z gospodarkami europejskimi i światowymi" – powiedziała Budzanowska.

Wiceszef Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik odczytał list, w którym prezydent Andrzej Duda podkreślił, że "żywność ma strategiczne znaczenie a jej krajowa produkcja zapewnia Polakom bezpieczeństwo i dobrobyt". "Dostępność płodów rolniczych o wysokiej jakości i ekologiczne technologie wytwarzania sprawiają, że polskie towary cieszą się popularnością także za granicą" – napisał prezydent Duda. Dodał, że aby utrzymać pozycję na rynku międzynarodowym konieczne jest poszukiwanie i wdrażanie coraz to nowych, innowacyjnych rozwiązań i temu właśnie ma służyć powstający w Krakowie obiekt.

Umowa dotycząca inwestycji w trybie "zaprojektuj i wybuduj" została podpisana przez Uniwersytet Rolniczy z firmą Warbud S.A. w sierpniu zeszłego roku. Budynek będzie miał ponad 3 tys. m kw. powierzchni użytkowej, 105 m długości i 35 m szerokości, 7 metrów wysokości.

W obiekcie znajdą się linie produkcyjne: mleka, ryb, piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, przetwórstwa mięsa, lina do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem oraz minibrowar. Będą też specjalistyczne laboratoria i pracownie naukowe np. nutrigenomiki - badająca wpływ składników żywności na organizm.

Z usług Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będą korzystać przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej.

"Nasza oferta jest skierowana głównie do małych i średnich przedsiębiorstw, ale chętnie będziemy też współpracować z dużymi firmami. Tworzymy tutaj zaplecze do prac badawczo-rozwojowych związanych z pozyskiwaniem i badaniem nowych surowców, z tworzeniem innowacyjnych produktów, zagospodarowaniem odpadów, pracami nad biodegradowalnymi opakowaniami oraz automatyzacją procesów produkcji" – powiedziała dziennikarzom Anna Ptaszek, dyrektor powstającego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności UR w Krakowie.

Dodała, że działające w obiekcie linie będą przystosowane do testowania przez przedsiębiorców nowych surowców lub nowych produktów.

Inwestycja – budowa i wyposażenie centrum - ma kosztować prawie 65,5 mln zł, z czego 39,9 mln zł to dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014-2020.

 

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl

7.07.2021

© 2019 Perspektywy.pl    O nas | Patronaty | Polityka Prywatności | Znak jakości | Reklama | Kontakt